Renovering ordningsregler
Bygga om?
Innan en lägenhetsinnehavare sätter igång med renoveringar och ombyggnationer måste alla ombyggnadsprojekt, enligt föreningens stadgar, ha styrelsens godkännande.
Lägenhetsinnehavaren bär ansvaret för att ombyggnaden genomförs på ett fackmannamässigt sätt och föreningen har rätt att under arbetet löpande kontrollera arbetet, samt att innan det slutförs göra en slutinspektion via en extern besiktningsman. Kostnaden för denna slutinspektion står medlemmen för.
Erfarenhetsmässigt finns det några tips för att göra renoveringen så smidigt som möjligt, både i relation till föreningen och övriga medlemmar.
Att tänka på speciellt vid renovering badrum och toalett
Rördragningen för anslutning av toalettstol, handfat, badkar och dusch till huvudstam är i de flesta lägenheter förlagd i taket i underliggande lägenhet. Vid renovering av badrum och toalett är det alltså nödvändigt att komma överens med granne i underliggande lägenhet kring tidplan för genomförande, med god framförhållning.
Inför renovering eller ombyggnad
Säkerställ hantverksmässigt utförande av arbetet, speciellt våtrum och elarbeten.
Samtliga hantverkare ska ha en ansvarsförsäkring och dokumenterat rätt kompetens godkänd av branschorganisation.
Tillhandahåll kopior på myndighetshandlingar till föreningen, t ex bygganmälan för förändring av bärande delar
Vid flytt av lägenhetsfunktioner, ex flytta köket till annan del av lägenheten kommer krävs godkännande från grannar i alla riktningar, dvs de grannlägenheter som ligger på samma våningsplan SAMT de lägenheter som ligger ovanför respektive under.
Inga exteriöra förändringar är tillåtna (fasad och tak)
Föreningen bekostar utbyte av vertikal avloppsstam i samband med renovering av kök och badrum. Kontakta någon i styrelsen i förväg om detta är aktuellt
Under renovering eller ombyggnad
Sätt gärna upp en notis på anslagstavlan om att renovering pågår och tidplan där övergripande aktiviteter samt renoveringens start- och slut framgår. Om det periodvis kommer pågå arbeten med hög ljudvolym är det bra om även det framgår av tidplanen.
Avisera vattenavstängning dagen före och begränsa avstängningen till max en timme.
Tillfartsvägar och trapphus får inte användas som materialupplag. Restprodukter ska skyndsamt bortforslas även om de står på trottoaren / gatan (big bags eller container).
Respektera föreningens tider under vilka det är tillåtet att arbeta med lägenheten: vardagar 07:00-22:00, helger 10:00-20:00. För arbete som i högre grad riskerar störa övriga medlemmar gäller följande tider: vardagar 08:00-17:00, helger 10:00-17:00.
Av arbetena berörda ytor inom trapphus och övriga allmänna utrymmen, skall omedelbart (dagligen) vid nedskräpning grovstädas (avfall, rivningsrester, emballage etc. avlägsnas) samt vid behov dammsugas och våttorkas.
Om det är en större renovering som innebär att du själv bor på annat ställe, passa gärna på och titta förbi fastigheten så ofta som möjligt under renoveringen och se att allt ser OK ut i föreningens allmänna utrymmen.
Säkerställ information till entreprenör och alla involverade hantverkare att det är av yttersta vikt att ytterdörrar samt källardörrar hålls stängda och låsta.
Slutligen ber vi dig att vara ytterst aktsam med husets allmänna utrymmen – hiss och trapphus – när du bygger om. Klä gärna in hissen och akta golvet och trappan mot stötar, marmorn får lätt skador. Du som medlem är ansvarig för eventuella skador som uppstått p.g.a. bygget i din lägenhet och du kan bli ersättningsskyldig.